Львівських медиків навчали безбар’єрної комунікації

Читай також

  • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
  • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
  • У Кропивницькому діє проєкт, що підтримує сім’ї у кризі 
        • Львівських медиків навчали безбар’єрної комунікації

          До Міжнародного дня людей з інвалідністю “Українська освітня платформа” провела лекцію для лікарів з коректної соціальної термінології. 

          У п’ятницю, напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю, благодійна організація «Українська освітня платформа» навчала медиків Комунальної міської дитячої клінічної лікарні м. Львова безбар’єрної комунікації у їх професійній діяльності. 

          Щороку З грудня ми відзначаємо Міжнародний день людей з інвалідністю.  Увесь світ ставить перед собою ціль привернути увагу до проблем, з якими зустрічаються представники даної верстви населення та зрозуміти, чи є наше суспільство належно толерантним та інклюзивним щодо людей з інвалідністю.

          Бар’єри — це ті перепони, які заважають різним людям отримати доступ до можливостей, і через це не дають їм повністю реалізувати свій потенціал. Дуже часто бар’єри створюють самі люди внаслідок незнання, стереотипів та упереджень. Через це виникає неправильний та незручний дизайн, дискримінаційні процедури і негативне ставлення.

          Наприклад, коли ми говоримо “інвалідний візок”, то вже у своїй комунікації сигналізуємо, що людина, яка користується цим предметом “інвалід”. А це некоректний термін. Мовою безбар’єрності ми спочатку говоримо про людину, а потім про її ознаку – “людина з інвалідністю”.  Щодо “візка” чи “коляски”, то такі формулювання краще залишити: візок – супермаркету, коляску – мамі з дитиною. Людина з інвалідністю за потреби користується кріслом колісним. 

          Толерантна комунікація важлива для будь-якої людини у повсякденному житті. Ми, благодійна організація “Українська освітня платформа”, проводимо промоцію безбар’єрного та відповідального спілкування, оскільки це один із перших показників толерантного суспільства та одна із найбільш важливих складових побудови належного спілкування з іншою людиною. 

          Вміння безбар’єрно спілкуватись особливо є важливим для людей, які працюють у сфері “людина-людина”, медиків у тому ж числі. 

            

          — Потрапляючи у медичний заклад, зазвичай, пацієнт уже перебуває в стресовій ситуації та потребує підтримки і розуміння. Безбар’єрне спілкування одразу свідчитиме людині, що це оточення є безпечним та комфортним, — розповідає Христина Купчева, керівниця програми “Громада для сім’ї” Української освітньої платформи. — Саме тому ми проводимо такі заходи серед фахівців медичної сфери, оскільки зчаста саме їм доводиться повідомляти пацієнтам про діагнози, інвалідність тощо, що створює стресові умови. А медичний фахівець є першою особою, яка може виявити підтримку в такій ситуації. 

          Схожі тренінги БО «Українська освітня платформа» уже проводить й планує далі поширювати тренд толерантності серед українців, аби разом руйнувати самостворені бар’єри у спілкуванні з іншими людьми.  

          Розбір коректної соціальної термінології простими словами ми проводимо у наших соцмережах у рамках рубрики «Спілкуйся безбар’єрно!».

          Посилання на дописи: 

          https://www.instagram.com/p/CjVoHTCNlp9/

          https://www.instagram.com/p/Cj3BPgkNrxo/

          Довідка

          Українська освітня платформа — благодійна організація з понад 10-річним досвідом соціальних трансформацій. Ми розвиваємо громади України через підсилення та підтримку молоді, релігійних спільнот, фахівців соціальної сфери, органів місцевого самоврядування, локальних волонтерських, громадських та благодійних організацій, об’єднуємо та навчаємо людей, що творять зміни у своїх громадах та виховують відповідальність.

          Читай також

        • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
        • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
        • У Кропивницькому діє проєкт, що підтримує сім’ї у кризі 
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.